Vinul alb este preferatul multora si exista cateva informatii de baza pe care orice impatimit al acestei bauturi ar putea sa le cunoasca pentru a fi mai simpla alegerea unuia de calitate. Probabil ca sunt multi cei care au observat ca pe eticheta sticlelor de vin exista cateva specificatii precum „DOC”, „DOCG” sau „IGT”. Ce inseamna acestea?
„DOC” este o abreviere pentru „denominazione
di origine controllata”, provine din limba italiana si inseamna „denumire de
origine controlata”. Este o dovada a calitatii unui vin, iar totul a inceput in
Italia anilor ’60 pentru a garanta clientilor ca vinul nu este contrafacut si
este de calitate.
„DOCG” este o abreviere pentru „denominazione
di origine controllata e garantita” si inseamna „denumire cu origine controlata
si garantata”, ceea ce presupune ca vinul este de cea mai buna calitate.
Inferior calitatii „DOC” exista „IGT”, fiind
marcate cu aceasta inscriptie vinurile de masa care au fost obtinute in urma
unui proces mai putin strict decat cel impus in cazul vinurile de origine
„DOC”.
Sunt o multime de tehnici care fac parte din
procesul de obtinere al unui vin alb de inalta calitate, iar in acest sens o influenta
foarte mare este reprezentata de fermentarea in butoi de stejar. Vinificatorul
poate decide daca un vin merita lasat la fermentat pe aceasta cale pentru
obtinerea anumitor caracteristici. Butoiul isi lasa amprenta cu arome
suplimentare, dar si prin faptul ca vinul devine mai cremos. Fermentarea in
tank-uri este diferita si se practica pentru ca vinurile sa fie proaspete si
fructate, cu diferite note de citrice, tropicale si nu numai.
Exista o diferenta si intre vinurile
imbuteliate in sticla cu dop sau cu capac. Cele cu dop pot dobandi in timp un
gust influentat de la dopul din pluta, iar multi producatori aleg capacul
pentru a se asigura ca vinurile se pastreaza in conditii optime.
In plus, exista mai multe regiuni cunoscute
pentru productia vinului alb, de la sudul Frantei, pana la nordul Italiei,
regiunea Gisborne din Noua Zeelanda. Totusi, nici tara noastra nu se lasa mai
prejos, iar vinuri romanesti de calitate gasim la Crama Budureasca.
La alegerea unui vin alb poti avea in vedere
cantitatea de zaharuri pentru ca poate preferi unul sec, cu o concentratie
scazuta de zaharuri sau unul dulce, aflat la polul opus, totul tine de gusturi.
Si nivelul de aciditate este foarte important pentru un vin alb, pentru ca
acesta poate fi racoritor sau total diferit, mai aspru. De asemenea, vinurile
cu o concentratie scazuta a taninurilor sunt line, usor de consumat, astfel ca
poti tine cont si de acest aspect la alegerea unei sticle. Poti avea in vedere
si corpolenta vinului, iar unul care isi face simtita prezenta in pahar este
mai „greu”, pe cand cel light poate fi asemanat, dupa structura sa, mai degraba
cu apa.
Printre vinurile albe din Crama Budureasca
care merita descoperite amintim de Feteasca Regala din gama Budureasca Clasic.
Strugurii de Feteasca Regala beneficiaza de conditiile ideale de clima si sol
in regiunea Dealu Mare, ceea ce este absolut esential pentru obtinerea unui vin
de calitate. Astfel, suntem incantati de un vin de culoare galben-pai, cu arome
florale si note de grapefruit. Gustul placut si echilibrat aminteste de pere si
gutuie, avand finalul lung si proaspat. Feteasca Regala din gama Budureasca
Clasic se poate asocia culinar cu numeroase preparate, de la legume, paste,
peste, fructe de mare si nu numai.
Chardonnay din gama Budureasca Premium este un
alt vin de exceptie din portofoliul Budureasca. Totul incepe cu alegerea celor
mai frumosi ciorchini si fermentarea a jumatate din vin in butoaie de stejar
romanesc si frantuzesc. Lemnul nobil al baricului si ulterior sticla in care se
invecheste pentru cateva luni matureaza incet vinul care capata o savoare
placuta. Culoarea galben verzui pal este deosebita, iar nasul intens si
aromatic de fructe tropicale, guava si papaya sunt completate de note discrete
de agrise. Corpolenta este ideala, aciditatea proaspata, iar gustul de fructe
tropicale coapte asigura o experienta placuta cu fiecare pahar. Se poate servi
alaturi de o multime de preparate precum peste, fructe de mare, paste, risotto
cu legume, branzeturi si nu numai.